a73swalmen.nlVoorpagina

A73 definitief op oostoever van Maas

Den Haag / Swalmen - Na 25 jaar discussie komt de autosnelweg A73-Zuid (Maasbracht-Venlo) definitief op de oostoever van de Maas. De Raad van State heeft de bezwaren die natuurorganisaties hadden tegen de aanleg van de A73-Zuid op het grondgebied van Swalmen van tafel geveegd. Das en Boom en Stichting Natuur en Milieu hebben na het oordeel al hun bezwaren ingetrokken.

Nu de locatie vaststaat, kan in principe op 1 januari de aanleg beginnen van de nieuwe Limburgse autosnelweg die de verbinding tussen het zuiden en het noorden van Limburg moet verbeteren. Want met het oordeel van de Raad van State ligt de locatie voor de A73 definitief vast. Het hoogste rechtscollege van ons land liet de verkeers- en economische argumenten voor de oostvariant duidelijk zwaarder wegen dan de aangedragen milieuargumenten voor de andere oever.

Natuurorganisaties als de stichting Das en Boom en de Milieufederatie Limburg hebben zich jarenlang verzet tegen aanleg op de oostoever. Aan de andere zijde van de Maas, parallel met de Napoleonsweg, zou de snelweg veel minder schade aanrichten aan de natuur.
Na de uitspraak kondigden Das en Boom en de stichting Natuur en Milieu aan zich terug te trekken uit alle procedures tegen de A73 en de A74 VenloMönchengladbach. Voor beide organisaties is de oostelijke Maasoever nu definitief verloren. Verder actievoeren heeft volgens hen weinig zin.
De Milieufederatie Limburg en de aangesloten natuurorganisaties beslissen volgende week of ze nog langer vechten tegen de A73. H. Bemelmans van Milieufederatie: "Een heldere uitspraak, we hebben dik verloren. Er bestaat geen twijfel waar de weg komt te liggen.'

Het provinciebestuur en de gemeente Swalmen reageerden gisteren enthousiast op het besluit van de Raad van State. Een fantastisch bericht, vindt gedeputeerde M. Vestjens. Volgens hem is de slepende discussie over aanleg op de oost- of westoever definitief afgesloten. Burgemeester W. Denie van Swalmen: "Eindelijk is na jaren van onzekerheid de knoop doorgehakt en komt een einde aan de files in het dorp. Maar aan de andere kant, er wordt weer een flink stuk natuur geasfalteerd.'
Denie denkt dat de aanleg van de A73 in zijn gemeente in het voorjaar kan beginnen. De gemeente moet namelijk het nu door de Raad van State goedgekeurde bestemmingsplan eerst wijzigen. De bruggen in de autosnelweg en in de spoorlijn over de Swalm worden niet zoals aanvankelijk de bedoeling was 18 maar 44 meter lang. Dieren krijgen zo meer ruimte de weg te passeren.

donderdag, 14 november 2002

© Dagblad De Limburger